Monday, August 1, 2011

Review - Dalacin T

salam..


*entry ni banyak cerita2 kosong.. boring nak mampus!


hai hai hai!

malas la nak buat mukadimah.. tapi nak terus tanya korang tau tak apa Dalacin T tuu??
ok untuk kulit muka yang halus manja + sensitif macam muka haku ni mesti tau ape tu Dalacin T..
Dalacin T ni adalah sejenis ubat yer adik-adik.. kenapa mesti adik-adik? sebab nya budak2 hingusan belia remaja  ni mukanya senang di kerumuni oleh sang JERAWAT.. haaa tu dia.. Dalacin T ni Ubat jerawat.. sudah tahu bukan? ape ni ayat skema keluar time bulan puasa T____T


awal tahun ni.. ape silap aku makan atau hormon aku ni berubah aku taktau la kan.. muka aku ni senang benor tumbuh jerawat. bukan jerawat kecik2 yer.. jerawat beso! jerawat batu tau...! sampai kan mr.obie kau tegur "nape sekarang muka jerawat tumbuh banyak ni?"  "makan ape ni muka jadi cmni?" "fuyooo besar gak eh jerawat ma awakkk, nak pegang jap.." wuwuwuuu ~ malu ok!
dulu bakal MIL ada sponsor Minyak Kelapa Dara (VCO).. kulit muka memang jadi lembut. jerawat memang cepat kecut. tapi masalah nya muka aku ni jenis berminyak, pastu aku ni macam rimas la.. minyak + minyak.. lagipon nak tunggu dia kering take time tau bila nak pakai mekap bagai.. aku ni bukan bangsa suka menunggu, buang masa macam tu.. so aku stop la pakai VCO.. 


aku buat macam biasa juz pakai pencuci muka Eucerin (wajib)


 google

pencuci muka ni aku dah pakai lame taw.. zaman kolej lagi.. tahun 2006 sampai la sekarang.. dulu Eucerin ni tak femes macam sekarang. dulu eucerin ni pencuci muka ada 1 jenis je.. sekarang ada banyak jenis.. ada jenis gel.. tapi aku tak suka sebab takda sabun.. n pencuci muka ni ada mekap removes tau.. kau pakai la foundation 2-3 layer confirm keluar punya!!



2. Benzac AC 10% @ 5% (bila perlu)

google

ni kalau aku duk umah lepas cuci muka aku pakai ubat gel ni.. juz sapu kat tempat jerawat sajee..
tapi aku tak sure la aku pakai 5% or 10%. lupe maaa~ ehehehe!
ubat ni bagi cepat korang punya jerawat tu "masak".. 
mane aku dapat ubat ni? kat hospital besar ipoh.. dapat free! beli la kat farmasi. tapi aku taktau bape harga nya.. hehehe!!


3.  krim kecantikan Safi Lidah Buaya (wajib)

google


krim safi ni aku pakai tuk nak hilangkan bekas2 jerawat.. menjadikk jugak wei. tapi macam biasa la.. semua tu mengambil masa.. bukan harini kau pakai esok dah licin muka kau.. hisshhhh!! melampau la kalau camtu! kan kan kann...
sambil2 tu krim ni aku buat macam foundation aku.. kira wajib la aku pakai before nak mekap sahaja.. tapi kalau duk kat umah je aku tak pakai ponn.. hehe!


3 benda kat atas ni jer aku pakai before aku jumpa Dalacin T.. tapi masalah nya aku tetap tak puas hati sebab jerawat tetap tumbuh dengan jaya nya! tiap kali piyed tiap kali tu laaa wajib jerawat nak tumbuh.. lepas tu emosi bagai nak rak! yelaa bila jerawat tumbuh, rasa down gilaa.. pastu macam tak yakin. pastu malu orang duk tengok muka kita konon nya bajet lawa la.. padahal orang tengok jerawat ko beso mane huu (--")
 masa ni aku dah terpikir nak amik antibiotik.. tapi antibiotik ni sebenarnya tak elok ok.. hari2 kau kena telan ubat. tak kose aku nak buat camtu.. 

bulan April camtu aku pon buat research nak cari ubat antibiotik jenis sapu kat muka je.. cari punya cari terjumpa jenama Dalacin T.. ape lagi.. google la kan... cari sape yang ada buat review pasal Dalacin T nih.. pastu tengok komen dorang semua positif..  petang tu jugak pegi farmasi tempat biasa aku pegi.. tengok2 dia ada jual.. fuhhh nasib baik.. and nasib aku lebih baik sebab dia jual kat aku rm35 sebotol.. cina tu kenal aku. hahaha!! tapi tanda harga  kat kotak tu tulis rm57.. huuuu~ standard harga Dalacin t ni around Rm48.00 camtu laa.. kawan aku lini dia beli kat Guardian dapat harga rm48..


korang nak tau aku mula2 guna cemana.. ?? hehe! malu woh.. nampak sangat aku ni kelam kabut. tak sabar nak muka nampak elok.. (--")

- pagi before pegi kerja aku dap Dalacin.. tunggu kering, aku sapu krim safi & compact powder 2way cake.
- tengahari balik lunch, cuci muke, buat ape yang patut then aku ulang ape yang aku buat kat atas..
- malam before tido dap jugak.

tapi kalau malam tu aku keluar dating pon aku tetap gak dap dalacin kat muka.. ada sehari sampak 5x tau.. gilaaaa! nak bagi jerawat yang ada tu kecut cepat2... dalam 2bulan gak la aku buat camtu... sebulan 1botol habis! dah masuk bulan ke3 - botol ke3 tu aku dah kurang gilaa pakai.. minggu ni aku takda dap pon dalacin kat muka.. sebab jerawat takda nak tumbuh =) botol ke3 aku ni dah masuk 2bulan tak habis guna lagi.. yela.. harini 1haribulan kan.. aku selalu beli dalacin tiap2 1hb .. gaji kan masuk time tu.. tapi harini tak dapat gaji lagi nih kenapa ? (--")
piyed bulan lepas pon jerawat aku takda yang nak tumbuh.. mana tak nye.. bila terasa jerawat je terus aku dap Dalacin.. sekarang ni aku hepi tarak ingat nya! Alhamdulillah =)
harap2 la raya tahun ni muka aku bebas dari jerawat..
 
jap aku nak cari pic lame2 aku.. nak compare kan dengan sekarang.. nak tengok tak?
tak best la if aku sembang jer tapi tak da pic.. yer idakk??
harap2 laa ada pic muka aku time jerawat menggilaa
T_____T


before  - Dalacin T

bila muka aku jerawat, aku tak boleh pakai mekap tebal tebal..rimas!
ni muka aku gemuk ok. jangan kutuk! 0__0


ni jerawat bawah hidung


pipi and dagu (--")


haaaaa time nih banyak jerawat tumbuh! nampak tak kat sekitar dagu, mulut.. gilaa banyak wehh! (--")
kiri : awek adik ipar - finy , bakal adik ipar - shafiyah




after     -  Dalacin T

lighting


nampak tak bekas2 jerawat yang ada dan perlu di 'hilang'kan dengan krim,foundation, concealer or compact powder 2way cake. hehehehee!!
*bila keja mekap nipis saje..



lighting




* jangan tertipu dengan lighting


Dalacin T memang berkesan pada muka aku.. tak tau la muka korang camne.. tapi dia amik masa dalam 2-3 minggu tuk biasa kan ubat tu dengan muka kita.. lepas 3minggu camtu insyaAllah jerawat akan kurang pada muka..


ape yang aku tulis ni - ape yang terjadi kat muka aku la yer..
tak salah if kita mencuba.. tapi kena bersabar la tuk dapat keberkesanan dia..
cer try dulu abes kan sebotol.. if tak menjadi jugak, ikhtiar pakai ubat yang lain..
heheehhehehehe!!


harap info ni sedikit sebanyak dapat membantu awak indahroseys  ^____^
bye!



p.s : before beli, cek dulu expired date. if tak jadi macam lini.. beli Dalacin T yang expired punya.. kan dah rugii.. wuwuuuu

7 comments:

  1. Mira, teruja la bace entry mira yg ni. :)
    Mcm mn mira hilangkan parut tu? and..dalacin T tu nak cari kat bahagaian mane ye kalau kat farmasi@guardian ke?

    ReplyDelete
  2. Ya ALLAH sori sangat.. baru skg cek email tgk2 ada komen. wuwuuu..

    teruja eh.. tQ. xpe.. same2 share benda2 yg baik kan kannn heheh!

    farmasi - tanya je orang yg keje kat situ.. dorang tau. sbb toner ni femes.

    guardian - tanya bhagian farmasi/kaunter belakng.. jgn lak tnya cashier. hehehe!

    ReplyDelete
  3. how much "dalacin T"??
    available in malaysia ya??
    reply quickly
    need this urgently

    ratnaseptyani16@yahoo.co.id
    thank you sistaa

    ReplyDelete
  4. SAYA BARU BELI UBAT NI TD. TU PUN AHLI FARMASI YG CDGKN.

    ReplyDelete
  5. hy..ada facebook ke? anyway u ahce an oily face right so u pakai eyeliner brand apa yang tidak luntur terkena minya f pakai yang water proof pun luntur juga f terkena minyak muka..shae please...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Aku pakai aikin nyrr produk ambik 1 set murah jer x smpi 50 inggt g kat guardian...alhmdllh no pimple berani naek..pkai dalacin t jugk...muka licinkn idamn setiap org..try la klu berani..

    ReplyDelete